Institut Marina

dimecres, 30 d’octubre del 2024

8. LES MILLORS CENT UNA LLEGENDES URBANES, Lucas Crow

En aquest fantàstic compendi trobareu històries esgarrifoses que ja formen part de la nostra memòria col·lectiva. A banda de llegendes urbanes clàssiques com la de l’autoestopista del revolt o l’assassí que truca a la víctima des de dins mateix de casa, en trobareu d’altres basades en els esperits que corren per Internet o en xats que et poden dur el dimoni a casa teva, històries del tot noves que prometen aterrir generacions i generacions. Lucas Crow, a més, les acompanya d’una guia amb les tècniques més eficaces per explicar una història de por i gaudir al màxim del gran plaer que és espantar-se.

divendres, 25 d’octubre del 2024

7. QUÈ FAREM, QUÈ DIREM?, Pep Coll


La majoria de les cases bones del nostre Pirineu s'havien enriquit gràcies a l'activitat dels "minairons". Amb l'abandó dels pobles, aquests éssers fantàstics, acompanyats dels estris del camp i dels mites tradicionals, van anar a parar al Museu Etnològic. La Bet, una xiqueta d'Esterri, aconsegueix de robar el canut dels minairons... Es tracta d'un robatori, o potser, més aviat d'un rescat de milers de presoners? Què pot fer una nena-dona del final del segle  XX amb el canut dels minairons a la butxaca dels texans?


divendres, 18 d’octubre del 2024

6. CONTES PER A NENS I NENES POLÍTICAMENT CORRECTES, James Finn Garner

Fa molt de temps, en una època llunyana, els homes (perdó: les persones masculines) de mitjana edat es reunien en els seus clubs elitistes, fumant sense parar puros pudents, i s'explicaven, els uns als altres, les aventures de la nit abans, exagerant-les una mica, si calia. Algunes d'aquestes aventures s'han perpetuat al llarg dels segles en forma de contes infantils, amb personatges tan famosos com la Caputxeta Vermella, la Ventafocs, els tres porquets, la Blancaneu, Joan i la mongetera... El problema és que aquelles aventures (i, per tant, aquests contes infantils) eren (i són) sexistes i racistes -discriminatoris en qualsevol cas-, i mostren un menyspreu constant pels valors culturals que, com a persones, mereixen les bruixes, les fades, els animals, els gnoms, l'ecologia en general i, en particular, el reciclatge i els drets dels no fumadors. Finalment, però, després de segles d'obscurantisme, James Finn Garner ha tingut el coratge de reescriure aquests contes infantils d'acord amb els temps políticament correctes a què afortunadament ens acostem.

divendres, 11 d’octubre del 2024

5. TINTÍN A AMÈRICA, Hergé

Tintín viatja cap a Amèrica del Nord, on li caldrà afrontar el terrible sindicat de gàngsters de Chicago, entre els quals hi ha el molt famós Al Capone. La idea inicial d’Hergé era la de construir la seva narració al voltant del poble indi pell roja, pel qual ell sempre havia sentit una gran fascinació, però després va voler mostrar també el màxim possible d’Amèrica, els deserts i les prades, les modernes indústries i les grans ciutats. La prohibició de les begudes alcohòliques, els gàngsters, els cowboys i l’espoliació dels indis pell roja, denunciant la manera com varen ser foragitats de les seves terres quan s’hi va trobar petroli. Tintín a Amèrica es va començar a publicar el 3 de setembre del 1931 a Le Petit Vingtième, a raó de dues planxes per setmana, on s’editaria al llarg de tot un any. 


divendres, 4 d’octubre del 2024

4. MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN, Manuel de Pedrolo

Mecanoscrit del segon origen és una novel·la composta de sis capítols: els cinc primers anomenats Quaderns tenen una extensió molt semblant (trenta pàgines cadascun) i el darrer, de tres pàgines finals, és breu i es titula «És l'Alba la mare de la humanitat actual?». Els protagonistes de l’obra, l’Alba i en Dídac, viuen un seguit d’aventures en un món pràcticament destruït. Són ells, els precursors de la civilització actual? 
La primera edició d’aquesta novel·la es va publicar el 1974 i ha estat, fins ara, una de les obres més llegides de la literatura catalana contemporània
La novel·la fou duta a la televisió el 1985 per mitjà d'una sèrie homònima produïda i emesa per TV3, i el 2015 fou adaptada al cinema amb el nom de Segon origen: La pel·lícula!